Bericht van uw wijkagent

Vakantie en woninginbraken
Voor inbrekers zijn vakanties een ideale periode waarin zij hun slag kunnen slaan.

Voorbeelden:
‘Vanaf morgen lekker een aantal weken naar Zuid-Frankrijk. ‘Volgende week eindelijk vakantie’

Hoe onschuldig het ook lijkt, het aankondigen van een vakantie op Facebook of andere sociale media werkt inbraken in de hand. De moderne inbreker maakt steeds meer gebruik van de sociale media en vindt op een sluwe manier, van achter de computer, zijn doelwit.De inbreker zoekt via sociale media naar mensen die hun vakantieplannen aankondigen. Met zoektermen zoals ‘vakantie’ en ‘zon’ kunnen inbrekers achterhalen op welk adres mensen afwezig zijn. Het is dan ook verstandig om niets over de vakantieplannen aan te kondigen. Bespreek dit als ouder ook met uw kinderen; juist zij communiceren veel op sociale media. Niemand wil na de vakantie thuis komen in een huis waarin is ingebroken, toch?.

Hierbij een paar preventietips om de kans op een inbraak te verkleinen. Vertel uw buren dat u op vakantie bent en vraag hun om uw woning extra in de gaten te houden. Mochten de buren in het bezit zijn van een sleutel van uw woning, vraag ze dan om regelmatig de post uit de brievenbus te halen en het licht op onregelmatige tijden aan/uit te doen.

Whatsapp groep
Ook doe ik hierbij een beroep op uw oplettendheid in de buurt. In sommige wijken, zoals in de Parken, zijn door bewoners Whatsapp groepen opgericht om de sociale controle in de straat of buurt te vergroten. Via de gezamenlijke Whats-app groep houdt men elkaar op de hoogte van verdachte situaties en, waar nodig, wordt de politie gebeld. Misschien kunt u de oprichting van zo’n Whatsappgroep met uw buren bespreken. U kunt dan contact met mij opnemen zodat wij afspraken kunnen maken over een goede samenwerking met de politie. Sociale controle is in ieder geval een middel om de inbreker uit de straat te houden.
Mocht u een verdacht persoon zien lopen, een verdachte auto zien rijden of iets anders opmerken in de straat dat niet gebruikelijk is, schroom niet om de politie te bellen.
Dit kan via het nummer 0900- 8844. Bij een verdachte situatie liever direct via het alarmnummer 112. Alle informatie is welkom. Zo zorgen we er samen voor dat uw buurt veilig en leefbaar blijft.

Zijn uw spullen voorzien van een nummer?
Het is belangrijk om uw spullen te registreren. Als er thuis wordt ingebroken, is dat erg vervelend. Iedereen wil het liefst dat de politie de dader zo snel mogelijk oppakt en dat de gestolen spullen terug komen. Voor de politie is het belangrijk dat mensen een duidelijke omschrijving kunnen geven van de gestolen bezittingen. Dit is niet alleen nodig voor de opspo-ring van de goederen, en daarmee van de dader, maar ook om gestolen spullen terug te kunnen geven aan de rechtmatige eigenaar.
Uit analyses blijkt dat vooral sieraden, geld, computers
(ook laptops) en communicatieapparatuur favoriet zijn bij de woninginbreker. De politie adviseert om van sieraden foto’s te maken en van apparaten in elk geval de serienummers
te noteren. Van mobiele telefoons is vooral het zogeheten Imei-nummer van belang. lmei-nummer staat vermeld op de verpakking en in de telefoon. Laptops, tablets en andere digitale apparaten zijn vrij eenvoudig te voorzien van ‘track en trace’ software. Dankzij deze software, die gebruikt maakt van de GPS zender van het apparaat, kunt u vanaf een andere computer zien waar de GPS (en dus het apparaat) zich bevindt Meer informatie hierover is via de verkoper van het apparaat o via internet te krijgen. Tenslotte adviseer ik u om niet te veel contant geld thuis te bewaren en om waardevolle spullen niet in het zicht te leggen. Meer preventietips zijn te vinden op www.politiekeurmerk.nl.
Rest mij nog om u alvast een prettige, en vooral veilige, vakantie te wensen.

Uw wijkagent, Ronald de Man