Wijkagent, Tips, THOR

ronald_de_manMag ik mij even voorstellen………….

Mijn naam is Ronald de Man. Ik ben sinds 1 september uw nieuwe wijkagent, dat wil zeggen de wijkagent van de wijken Parken, Kerschoten, en Het Loo.

Ik ben in 1987 begonnen bij de politie in Utrecht. Ik heb tot 1998 in het district Utrecht-Noord gewerkt. Vervolgens ben ik twee jaar werkzaam geweest in Veenendaal. Dit was in het district Heuvelrug van de politieregio Utrecht.
Ik heb in Utrecht een leuke tijd gehad en er veel geleerd.
Echter, ik ben geboren en getogen in Apeldoorn. Ik ben daarom in 2000 terug gekomen naar Apeldoorn en destijds in het voormalige politieteam Apeldoorn Zuidoost geplaatst. Het werkgebied van dit team bestond voor het grootste deel uit de wijk De Maten.
In 2001 ben ik aangesteld als buurtagent voor de buurt ‘Matenvelden’.
Eind 2002 werd binnen de regio Noord- en Oost Gelderland de functieomschrijving wijkagent vastgesteld.
Dit leidde tot een nieuwe sollicitatieronde voor wijkagenten waaraan ook de zittende buurtagenten konden deelnemen. Tevens werden de wijken en buurten heringedeeld.
Een en ander hield voor mij in dat ik sinds april 2003 werd aangesteld als wijkagent voor de buurten ‘Matendreven’ en ‘Matenvelden’. Vervolgens ben ik in 2008 wijkagent geworden van de wijken Berg en Bos, Sprengen en De Naald.
Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier in genoemde wijken gewerkt. Daarbij de nodige ervaring opgedaan maar vooral ook goede en leuke contacten gelegd.
Enkele jaren geleden werd duidelijk dat er een vacature zou komen voor de wijken Kerschoten, Parken en Het Loo. Na 7 jaar in voorgaande wijken te hebben gewerkt, leek het mij goed om eens in een ander gebied van Apeldoorn te gaan kijken. Een frisse kijk op een ander gedeelte van Apeldoorn.

Ik hoop samen met U te kunnen werken aan een veilige en leefbare buurt. Ik ben bereikbaar onder het telefoonnummer 0900-8844. Op de dinsdag(avond) houd ik spreekuur in gebouw De Groene Hoven aan de Koninginnelaan 280. Ik hoop met U in de buurt spoedig eens kennis te kunnen maken.

Uw wijkagent,

Ronald de Man


Het aantal woninginbraken is toegenomen. Helaas is dat niet alleen een probleem dat zich in Apeldoorn voordoet, ook in steden en dorpen om ons heen slaat het dievengilde vaker toe.

Voor wie het heeft meegemaakt, zorgt woninginbraak voor een wonen1-300x200gevoel van onveiligheid.

En het betekent overlast door rommel, schade aan spullen, verlies van dierbare goederen en extra kosten voor het vervangen van gestolen voorwerpen. Maar het brutale binnendringen van de eigen woning, veroorzaakt waarschijnlijk het meeste leed.

Team THOR

De gemeente en de politie zijn allebei betrokken bij de bestrijding van deze vorm van criminaliteit. Onder andere door heling bestrijding, de registratie van gestolen goederen en de registratie van de handel in tweedehands goederen. Maar ook met de inzet van het team Toezicht en Handhaving in de Openbare Ruimte.
In 2011 hebben twee preventieadviseurs 260 woningen in Apeldoorn bezocht om gratis preventieadvies te geven.

Alle Apeldoornse inwoners kunnen een gratis advies aanvragen (e-mail Thor@apeldoorn.nl) Lees hier meer over THOR

U kunt als bewoner ook nu al alert zijn en maatregelen nemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Er is al een aardig lijstje samengesteld:

Anti-inbraak tips

 • Investeer in goede sloten, buitenverlichting en eventueel een professioneel alarmsysteem.
 • Sluit altijd alle ramen en deuren, zelfs op de bovenste verdieping.
 • Zorg dat uw woning tijdens uw afwezigheid er bewoond uit ziet. Laat ’s avonds licht branden, gebruik tijdens vakanties een tijdschakelaar voor uw verlichting.
 • Bewaar geen sleutels onder de deurmat of plantenpot voor ‘bekende’ bezoekers.
 • Maak kennis met uw buren en vraag hen een oogje in het zeil te houden tijdens vakanties.
 • Plak geen ‘ik ben even weg’ briefje op de deur.
 • Laat geen spullen bij het huis staan die inbrekers helpen binnen te dringen, zoals ladders, afvalcontainers en tuinmeubilair.
 • Sluit ook de garagepoort.
 • Zet geen verpakkingsmateriaal van nieuwe apparatuur als herkenbare dozen bij het papierafval. Vouw de dozen op of breng ze direct zelf naar de papiercontainers.
 • Bewaar niet te veel geld in huis, verspreid uw kostbaarheden over ongewone opbergplaatsen.
 • Laat uw handtas, portemonnee, laptop, gsm en sleutels niet op tafel of in het zicht liggen.
 • Hang autosleutels niet zichtbaar aan een haakje.
 • Gebruik een extra tijdschakelaar op de eerste verdieping tijdens uw vakantie, dat versterkt het idee dat er iemand thuis is.
 • Maak pas melding van uw vakantie via Twitter, MySpace, weblog, Hyves en Facebook na terugkomst. Criminelen lezen ook op internet.
 • Wees voorzichtig met uw afwezigheidbericht op voicemail of in uw e-mailprogramma.

Tenslotte: een inbreker steelt spullen om deze weer te kunnen verkopen. Dat is zijn inkomstenbron. Werk daar niet aan mee. Goederen die heel goedkoop worden aangeboden, op straat of via internet, zijn mogelijk van diefstal afkomstig. Door de afzetmarkt in stand te houden, blijft het voor de dief winstgevend om in te breken.


Graag stel ik mij even voor.

terhorstMijn naam is André ter Horst, (wijkboa stadsdeel Apeldoorn Noordwest) werkzaam bij Team Thor in Apeldoorn in de functie van controleur openbare ruimte.
Dit houdt in dat wij ons in de breedste zin van het woord bezig houden met allerlei zaken betreffende de veiligheid en leefbaarheid binnen de gemeente Apeldoorn.
Een aantal taken die wij uitvoeren zijn, parkeercontrole, controle op fietsen in het voetgangersdomein in het centrum van Apeldoorn, lichte verkeersovertredingen, keurmerk veilig wonen, etc., en nu dan ook de pilot wijkboa. In deze pilot neem ik geheel Apeldoorn noordwest voor mijn rekening. Om al deze wijken alleen te doen ga ik uiteraard niet redden. Maar hier is het ook een pilot voor.
Als wijkboa ben je de ogen en de oren in de wijk van de gemeente en politie. Hij werkt veelvuldig samen met de stadsdeelmanager, stadsdeelregisseur, wijkagent en alle betrokken partijen in de wijk.
Tenslotte moeten we samen proberen de leefbaarheid en de veiligheid in uw wijk te vergroten.
Op de aankomende jaarvergaderingen van alle wijken zal ik aanwezig zijn om kennis met u te maken.

André ter Horst
Tel:14055
E-mail: a.g.a.terhorst@apeldoorn.nl